Wykonanie

Na wiosnę ciast z
owocami nigdy nie jest za wiele. Tym razem aromatyczne, ucierane ciasto z
brzoskwiniami zatopionymi w śmietankowej piance, w sam raz na wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a masa śmietankowa ze słodkiej i kwaśniej
śmietany idealnie podkreśla
słodycz brzoskwiń. Wikwintnego charakteru nadaje mu również opruszenie gorzkim
kakao.Za przepis dziekuję Camilce! Cmok!!

Składniki na tortownicę 24 cmCiasto:3
jajka80 g
cukru100 g
mąki50 ml
oleju60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady)1/2 opakowania
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia(U mnie Delecta)3 krople zapachu( u mnie Delecta
arakowy)
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka miksujemy z
cukrem wanilinowym i
cukrem na lśniącą, puszystą pianę(
cukier dodajemy stopniowo, po łyżce). Do doskonale ubitej piany dodajemy po jednym
żółtku, zmniejszamy obroty miksera i łączymy
żółtka z
białkami. Do masy jajacznej na przemian dolewamy
olej i Fantę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Następnie stopniowo dodajemy
mąkę z proszkiem i aromat. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, w przypadku tortownicy z powłoką nieprzywierajacą
boków niczym nie smarujemy, w innym przypadku lepiej jest posmarować boki
masłem i posypać
mąką. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy w 180° przez około 25 minut( do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Masa
śmietankowo- brzoskwiniowa:1 puszka
brzoskwiń500 ml
śmietany kremówki ( 30%)250 ml kwaśnej, gęstej
śmietany3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 1/2 opakowania
śmietan-fixu½ szklanki
soku z brzoskwiń na poncz
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Kwaśną
śmietanę miksujemy z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Słodką
śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo
śmietan-fix. Obie ubite
śmietany mieszamy, na koniec delikatnie dodajemy
owoce. Krążek ciasta nasączamy
sokiem z brzoskwiń. Nakładamy obręcz. Wykładamy masę
śmietanowo-
owocową, równomiernie rozprowadzamy; na koniec, na wierzchu łyżka robimy fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy gorzkim
kakao.


