Wykonanie

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku.O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły”
rybi zapach.Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła) muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną
orzechem i
pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną szczoteczkę.W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia
między koralem a
orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku.

Skladniki na 4 osoby:8 połówek muszli z przegrzebkiem100 gr
bułki tartej2 ząbki
czosnku3 łyżki
natki pietruszki½ szklanki
oliwy z oliwek ( u mnie Classico Extra Vergine
Monini)sól/pieprz200 ml
wywaru z warzyw( u mnie
woda plus kostka)

Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli.
Czosnek przepuszczamy przez praskę,
natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy
bułkę tartą, dodajemy
pietruszkę,
czosnek, ¼ szklanki
oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły
wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i
pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką
oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast.
