ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki zapiekane w panierce

Przegrzebki zapiekane w panierce

nazwa

Wykonanie

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.
Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.
Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku.
O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach.
Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła) muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną szczoteczkę.
W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku.
Skladniki na 4 osoby:
8 połówek muszli z przegrzebkiem
100 gr bułki tartej
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Classico Extra Vergine Monini)
sól/pieprz
200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)
Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/01/przegrzebki-zapiekane-w-panierce.html