ßßß Cookit - przepis na Ciasto ananasowe z orzechami

Ciasto ananasowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na bardzo proste, ale efektowne i pyszne ciasto z ananasem.
Nie przepadam za „suchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne, owocowe lub kremowe. To ciasto miło mnie zaskoczyło. Dzięki ananasowi zyskało delikatny aromat i zostało odpowiednio nasączone, więc nie było zyt suche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej orzechy i owoce.
Polecam bardzo.
Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami).
Składniki na blaszkę 30x23 cm:
v 4 jajka
v 150 g cukru
v 200 g mąki pszennej
v 50 g mąki ziemniaczanej
v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie)
v 150 g masła/margaryny
v 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
v wanilina lub prawdziwa wanilia
v 2-3 łyżki mleka
Na polewe:
v puszka ananasów w plasterkach (12 sztuk)
v 100 g siekanych orzechów laskowych
v kolorowe wisienki lub owoce kandyzowane
v 60 g masła/margaryny
v 80 g brązowego cukru
v kropla zapachu cytrynowego lub otarta skórka z ½ cytryny Bio
Ananasy wyjmujemy z puszki i odsączamy.
Cukier na polewę podgrzewamy z masłem, dodajemy zapach cytrynowy lub skórkę z cytryny. Gotujemy na małym gazie do momentu, gdy na brzegach zacznaja pojawiać się bąbelki, a cukier zacznie się karmelizować . Wisienki lub owoce kandyzowane kroimy w drobną kosteczkę .
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym żółtku, ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na nim układamy odsączone krążki ananasa. Na wierzch ciasta, pędzelkiem nanosimy cukrowo-maślaną polewę, posypujemy orzechami i owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 40/50 minut.
smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/09/ciasto-ananasowe-z-orzechami.html