Wykonanie

Zapraszam na bardzo proste, ale efektowne i pyszne ciasto z
ananasem.Nie przepadam za „suchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne,
owocowe lub kremowe. To ciasto miło mnie zaskoczyło. Dzięki ananasowi zyskało delikatny aromat i zostało odpowiednio nasączone, więc nie było zyt suche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej
orzechy i
owoce.Polecam bardzo.Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami).

Składniki na blaszkę 30x23 cm:v 4
jajkav 150 g
cukruv 200 g
mąki pszennejv 50 g
mąki ziemniaczanejv 50 g zmielonych
orzechów(opcjonalnie)v 150 g masła/margarynyv 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniav wanilina lub prawdziwa
waniliav 2-3 łyżki
mlekaNa polewe:v puszka
ananasów w plasterkach (12 sztuk)v 100 g siekanych
orzechów laskowychv kolorowe wisienki lub
owoce kandyzowanev 60 g masła/margarynyv 80 g
brązowego cukruv kropla
zapachu cytrynowego lub otarta skórka z ½
cytryny Bio
Ananasy wyjmujemy z puszki i odsączamy.
Cukier na polewę podgrzewamy z
masłem, dodajemy
zapach cytrynowy lub
skórkę z cytryny. Gotujemy na małym gazie do momentu, gdy na brzegach zacznaja pojawiać się bąbelki, a
cukier zacznie się karmelizować . Wisienki lub
owoce kandyzowane kroimy w drobną kosteczkę .Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy
cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym
żółtku, ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie
mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z
białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone
orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki
mleka.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na nim układamy odsączone krążki
ananasa. Na wierzch ciasta, pędzelkiem nanosimy
cukrowo-
maślaną polewę, posypujemy
orzechami i
owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 40/50 minut.


smacznego!