ßßß
Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu.Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego “La prova del cuocco”, w którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!!
Składniki:250 g ciasta filo700 g jabłek( na szarlotkę)Skórka i sok z cytryny(biologicznej)50 g orzeszków pinii100 g rodzynek100 g owoców kandyzowanych2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej300 g serka ricotta1 jajko150 g masła/margaryny Kasia1 kieliszek rumu60 g cukru½ łyżeczki cynamonuZiarenka z ½ laski waniliiCukier puderObieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy na teflonowej patelni. Rodzynki wraz ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii zalewamy rumem.Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy jabłka i smażymy przez dwie minuty, na średnim ogniu.Dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Jabłka smażymy parę minut, pamiętając, że jabłka nie mogą się rozgotować. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, aby zamieszać jej zawartość.W osobnej miseczce mieszamy serek ricotta z jajkiem( byle jak), dodajemy owoce kandyzowane, rodzynki i orzeszki pinii. W mikrofali rozpuszczamy masło.Teflonową tortownicę (cm 22, z otwieraną obręczą) smarujemy margaryną. Dno i boki tortownicy wykładamy płatami ciasta filo. Jeden płat, i smarujemy go obficie masłem, po przekątnej drugi i znów traktujemy go masłem. Postępujemy tak, aż spód ciasta będzie miał piec warstw ciasta filo. Na tak przygotowany spód, nakładamy ½ masy serowej, a następnie połowę jabłek, przykrywamy masą serową i kończymy jabłuszkami. Tylko ostrożnie, bo jabłuszka mogą się rozlecieć. Całość przykrywamy wystającymi końcami ciasta filo, pamiętamy o smarowaniu masłem. Ostatnie dwa płaty smarujemy masłem na blacie i marszczymy, tak umarszczone kładziemy na wierzchu ciasta. Z ciastem filo trzeba szybko pracować, max 10 min, ponieważ ma tendencję do wysychania i łamania się.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190°-200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, zdejmujemy obręcz i pieczemy jeszcze przez 10 minut, tak aby brzegi ładnie się zarumieniły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
