ßßß Cookit - przepis na Świąteczny piernik z marcepanem

Świąteczny piernik z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Aż sama się dziwię, że na blogu nie ma żadnego przepisu na piernik. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na piernik dla zapracowanych, szybki, bo nie musi leżakować i pyszny, bo z masą marcepanową i dżemem pomarańczowym, dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku.
Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie korzenny...
Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku .
Składniki: keksówka (12x25cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej
Przełożenie:
kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych
masa marcepanowa
Polewa:
ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu przez ok. 2 minu ty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki.
Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Marcepan zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość piernika. Piernik przekładamy w następujacy sposób: placek, dżem pomarańczowwy, marcepan, dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek.
Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.
Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć, ten zniknął w dwa dni.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/12/swiateczny-piernik-z-marcepanem.html