Wykonanie

Aż sama się dziwię, że na blogu nie ma żadnego przepisu na piernik. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na piernik dla zapracowanych, szybki, bo nie musi leżakować i pyszny, bo z masą marcepanową i
dżemem pomarańczowym, dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku.Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie korzenny...Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku .

Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g
masła250 g (1 szklanka) brązowego lub
białego cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych4 łyżeczki
przyprawy piernikowej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka)
mleka2
jajka300 g
mąki pszennejPrzełożenie:kilka łyżek
dżemu pomarańczowego i
powideł śliwkowychmasa marcepanowaPolewa:ok 80 ml
śmietanki kremówki 30% - 36%100 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy
masło, dodajemy
cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy
miód,
powidła śliwkowe,
przyprawę piernikową i
cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu przez ok. 2 minu ty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy
sodę,
mleko i roztrzepane
jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od
sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko
makę. Uważamy na grudki.Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Marcepan zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość piernika. Piernik przekładamy w następujacy sposób: placek,
dżem pomarańczowwy, marcepan,
dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek.Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy
śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć, ten zniknął w dwa dni.
