Wykonanie

Muffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne.Dziś jedne z ulubionych moich córek,
bananowo-
orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania
brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie!

Składniki na 12 muffinek:235 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody125 g
brązowego cukru100 g
orzechów włoskich250 ml
jogurtu lub
kefiru( u mnie 170 ml
jogurtu greckiego + 80 ml
kefiru)100 ml
oleju1 duże
jajko3 dojrzałe
bananyszczypta
soliW jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
Banany rozgniatamy widelcem. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane
jajko z
oliwą,
jogurtem i
bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione
orzechy(zostawiamy 2 łyżki
orzechów i
cukru do posypania).Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.
