ßßß Cookit - przepis na Wytrawna bruschetta z truskawkami

Wytrawna bruschetta z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Nareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.
A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem „zmyślny wynalazek”. Wystarczy podpieczona kromka chleba z ulubionymi dodatkami, czosnek i nitka oliwy. A jaki dobry sposób na „wczorajszy chleb”.
Dziś propnuję bardzo letnią wytrawną bruschettę z kozim serkiem i truskwakami. Serek do smarowania wybierzcie Wasz ulubiony: może być twarożek, serek kozi, czy typu Philadelphia lub Almette. W mojej wersji słodkość i wyjątkowy aromat kaszubskich truskawek, świetnie współgra z kozim serkiem i świeżością bazylii.
Tą propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku”
Składniki na 2 osoby( 6 bruschette):
200 g truskawek kaszubskich
6 kromek chleba, lub francuskiej bagetki
200 g białego serka do smarowania
50 g szynki szwarcwaldzkiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
parę listków bazylii
pieprz
Obieramy i kroimy na pół ząbek czosnku. Nacieramy nim kromki chleba. Mocno rozgrzewamy patelnię do grillowania, podpiekamy kromki chleba 3 minuty z każdej strony. Polewamy nitka oliwy.
Serek smarujemy na ciepłym chlebie, kładziemy plasterek szynki. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki kaszubskie i posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/06/wytrawna-bruschetta-z-truskawkami.html