Wykonanie
Nareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym
winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem „zmyślny wynalazek”. Wystarczy podpieczona kromka
chleba z ulubionymi dodatkami,
czosnek i nitka
oliwy. A jaki dobry sposób na „wczorajszy chleb”.Dziś propnuję bardzo letnią wytrawną bruschettę z
kozim serkiem i
truskwakami.
Serek do smarowania wybierzcie Wasz ulubiony: może być
twarożek,
serek kozi, czy typu Philadelphia lub Almette. W mojej wersji słodkość i wyjątkowy aromat kaszubskich
truskawek, świetnie współgra z
kozim serkiem i świeżością
bazylii.Tą propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku”
Składniki na 2 osoby( 6 bruschette):200 g
truskawek kaszubskich6 kromek
chleba, lub
francuskiej bagetki200 g
białego serka do smarowania50 g
szynki szwarcwaldzkiej1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekparę listków
bazyliipieprzObieramy i kroimy na pół ząbek
czosnku. Nacieramy nim kromki
chleba. Mocno rozgrzewamy patelnię do grillowania, podpiekamy kromki
chleba 3 minuty z każdej strony. Polewamy nitka
oliwy.
Serek smarujemy na ciepłym
chlebie, kładziemy plasterek
szynki. Dodajemy pokrojone w kostkę
truskawki kaszubskie i posypujemy posiekanymi listkami
bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem.