Wykonanie

Po dość długiej przerwie wróciłam. Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda :-) Nieraz trudno wszystko ogarnąć: dom, pracę i blog. W kuchni nadal tworzę i eksperymentuję z nowymi
smakami, ale niestety ciężko znaleźć czas, aby wszystko uporządkować i ubrać w słowa.Zapraszam na
cynamonki, bajecznie pyszne i niebywale aromatyczne, doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny.Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego
cynamonka, jak nakazuje tradycja... J

Składniki na 2 duże blachy bułeczek.Składniki na ciasto:250 g
mąki pszennej luksusowej typ 550.250 g
mąki Manitoba( można zastąpić
chlebową)20 g świeżych
drożdży1 szklanka letniego
mleka2
jajka60g
cukru70 g roztopionego i ostudzonego
masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego
masła50 g
cukru białego50 g
cukru brązowegokilka łyżeczek
cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki
cukru pudruprzefiltrowany
sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)Z
drożdży, 2 łyżek
cukru, 2 łyżek
mąki i 100 ml
mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajka, resztę
mleka i
cukru, oraz zaczyn. Dobrze wyrabiamy i wlewamy roztopione
masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h.


Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy kształt prostokąta i składamy jak kopertę: prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny brzeg do środka i górny do środka. Tak zlożone ciasto lekko rozciagamy i dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o 0,5 cm grubosci. Następnie zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy mieszanką obu
cukrów i
cynamonu. Można lekko docisnąć
cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy
wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.


Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego
cukru pudru i przefiltrowanego
soku z cytryny.
Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek.

Przepis z netu( click)