Wykonanie

Po pysznych gofrach na
maślance (click), przyszła kolej na wypróbowanie następnych. Tym razem wybór padł na
brukselkie gofry na drożdżach ze strony Eddy Van Damme (click). Hm …. no i to, nie było to, co moje córki lubią najbardziej. Choć wyszły nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się
masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością dam im jeszcze jedną szansę, a
masło zastąpię
olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy.Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania.Nam najbadziej smakują posypane
cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie pochłonięcia tej samej ilości gofrów np z
bitą śmietaną lub
lodami...

składniki na ok. 8 sztuk180 g
wody gazowanej o temp. pokojowej210 g letniego
mleka3 g suchych
drożdży ( lub 6 g świeżych)5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z
wanili)2 duże
jajka(
białka i
żółtka oddzielnie)15 g drobnego
cukruszczypta
soli270 g
mąki pszennej90 g stopionego i przestudzonego
masła( dałam około 60 gr)3 łyżki ulubionego
likeiru( u mnie ekstrakt
waniliowy na bazie
alkoholu)W misce mieszamy
wodę gazowaną,
mleko, suche
drożdże, ekstrakt
waniliowy,
żółtka ,
cukier i
sól. W przypadku świeżych
drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego
mleka. Dodajemy przesianą
mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone
masło, oraz
likier.Ubijamy
białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość.

Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy( moja 1200W). Gofry z tej gofrownicy po 5 minutach były dobrze wypieczone i chrupiące.Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Razem ze mną gofry piekły:DanusiaBernadettaBożena
AsiaKasiaMagda