Wykonanie
Pyszne małe pizze z nadzieniem
szpinakowym i koniecznie z dodatkiem jajeczka, najlepiej przepiórczego. Przepis pochodzi z wydania specjalnego "moje Gotowanie - szybko i zdrowo" nr 5/2011.
Składniki ciasta :250 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy20 g
drożdżySkładniki nadzienia :350 g
szpinaku1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku2 łyżki
śmietany2 łyżki startego
parmezanu2 łyżki posiekanych
orzeszków pinii (można zastąpić
pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni)
sól,
pieprz do smaku4 małe
jajka kurze lub 4
jajka przepiórczeWykonanie nadzienia :
Szpinak myjemy, osuszamy, usuwamy twarde końcówki i drobno kroimy. Dajemy na rozgrzaną
oliwę, wrzucamy
czosnek przepuszczony przez praskę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 5 minut. Dodajemy
śmietanę,
parmezan, posiekane
orzeszki piniowe ( dałam
słonecznik). Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.Wykonanie pizzetek :
Drożdze rozpuszamy w niewielkiej ilości
wody, uzupełniamy do 150 ml i odstawiamy na 10 minut. Wlewamy
oliwę.
Mąkę mieszamy z
solą i dodajemy porcjami do rozpuszczonych
drożdży stale mieszając końcówkami robota do wyrabiania gęstych ciast. Gdy ciasto uzyska jednolitą strukturę, elastyczność i będzie odstawać od ścianek naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi swoją objętość). Dzielimy na 6 porcji i formujemy krążki o grubości ok. 1 cm, przy czym na środku robimy wgłębienie, a na brzegach tworzymy krawędzie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków posmarowanym cienką warstwą
oliwy. Na każdy krążek kładziemy niewielkie porcje
szpinakowego nadzienia, robiąc wgłebienie do którego wbijamy
jajko ( dałam przepiórcze), oprószamy
pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 -200°C.
Polecam również :W kuchni na wesoło :- Sąsiadko, proszę mi pożyczyć wałka do ciasta......- Niestety, nie
mogę, mój stary też jeszcze nie wrócił do domu.