Wykonanie
Smaczna, sycąca zupa z dość dużą ilością
ziemniaków i
pora. Zupa jest łagodna, gdyż
por wcześniej obgotowujemy, przez co
traci swój specyficzny smak. Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :pół skrzydła indyczego (ok.30 dag)50 dag
ziemniaków25 dag
pora1
cebula (ok. 5 dag)15 dag
boczku wędzonego1-2 łyżki
oleju½ szklanki
śmietany3-4 łyżki startego
żółtego serasól,
pieprz do smakuew. kawałeczek
papryczki chiliok.2 litry
wodyWykonanie :Oczyszczone i opłukane skrzydło indycze zalewamy
wodą i gotujemy ok. 30 minut. Obrane i opłukane
ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się
wywaru. W tym czasie opłukany
por kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się
ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym
olejem dajemy posiekaną
cebulę, pokrojony w drobne paski
boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy
sól,
pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut (sprawdzając, czy
ziemniaki są miękkie). Skrzydło indycze wyjmujemy z zupy.
Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy
śmietaną. Podajemy z tartym
żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami
papryczki chili.