Wykonanie
Delikatna, smaczna zupa. Dodatkowym jej atutem jest szybkie wykonanie.Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :1 skrzydło indycze extra (ok.40 dag)2
marchewki (ok.20 dag)1
pietruszka (10 dag)kawałek
selera (10 dag)2
cebule (18 dag )12 dag
ryżu1 łyżka
masła2 szklanki
mleka2
żółtkapęczek
natki pietruszkisól,
pieprz do smaku2 litry
wodyWykonanie :Skrzydło oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy ok. 30 minut.
Ryż płuczemy kilkakrotnie i dajemy do gotującego się skrzydła.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną
cebulę obieramy, kroimy na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucamy do gotującego się
wywaru. Po 15 minutach Wyjmujemy skrzydło.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Drugą
cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na
maśle, zalewamy 1 szklanką
mleka, gotujemy ok. 2 minuty, miksujemy i wlewamy do gotującej się zupy.Po 5 minutach gotowania zestawiamy z ognia.
Żółtka miksujemy z pozostałym
mlekiem i zabielamy zupę. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Podajemy z posiekaną
natką pietruszki.