ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA WIOSENNA

SURÓWKA WIOSENNA

nazwa

Wykonanie

Surówkę jak sama nazwa wskazuje robię głównie w okresie wiosennym.
Wykorzystuję do jej wykonania warzywa, które sukcesywnie pojawiają się na moich ogródkowych grządkach i w tunelu. Jak na razie, do jej wykonania, ogórka i pomidora kupiłam. Ale gdy tylko pojawią się w moim ogrodzie z chęcią zrezygnuję z kupionych.
Taka surówka ze świeżych warzyw jest smaczna i zdrowa.
Zresztą nie muszę chyba wspominać. Każdy o tym wie, jakie to witaminy kryją w sobie młode warzywa, szczególnie z własnych, nieschemizowanych upraw.
Składniki :
1 główka sałaty
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 ogórek
1 pomidor
kilka gałązek koperku
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Warzywa oczyszczamy i płuczemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek drobno kroimy. Rzodkiewkę i obranego ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy. Pomidora polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa mieszamy, dajemy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i olej. Całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy do dań obiadowych.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/SUROWKA-WIOSENNA.html