Wykonanie
Smaczny i niezawodny, bo zawsze się udaje ten sernik. Był to pierwszy z serników jaki przed laty upiekłam. Nadal go robię od czasu do czasu , bo jest nie tylko smaczny , ale puszysty i wilgotny. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi całkiem nie małej ilości
ziemniaków. Jednak ta ilość wbrew pozorom nie jest wyczuwalna w wypieku. To dodatek aromatu oraz
bakalii sprawia, że stają się absolutnie niewyczuwalne.
Składniki kruchego ciasta (forma o wym. 28 x 40 cm) :30 dag
mąki10 dag
cukru1
żóltko20 dag
masłaSkładniki masy serowej :80 dag
sera białego trzykrotnie zmielonego40 dag
ziemniaków8 dag
masła6
jajek20-25 dag
cukru pudru1 łyżeczka
aromatu pomarańczowego10 dag
rodzynek10 dag kandyzowanej
skórki pomaranczowejWykonanie kruchego ciasta :Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy 10 minut w temp 170°C.Wykonanie masy serowej :Ugotowane
ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Masło ucieramy na puch i dalej stale ucierając dodajemy po 1
żółtku, porcjami
cukier puder,
ser i
ziemniaki. Dajemy przepłukane wrzątkiem
rodzynki, pokrojoną w drobną kosteczkę
skórkę pomarańczową i aromat. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Masę
serową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.