ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Smaczny i niezawodny, bo zawsze się udaje ten sernik. Był to pierwszy z serników jaki przed laty upiekłam. Nadal go robię od czasu do czasu , bo jest nie tylko smaczny , ale puszysty i wilgotny. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi całkiem nie małej ilości ziemniaków. Jednak ta ilość wbrew pozorom nie jest wyczuwalna w wypieku. To dodatek aromatu oraz bakalii sprawia, że stają się absolutnie niewyczuwalne.
Składniki kruchego ciasta (forma o wym. 28 x 40 cm) :
30 dag mąki
10 dag cukru
1 żóltko
20 dag masła
Składniki masy serowej :
80 dag sera białego trzykrotnie zmielonego
40 dag ziemniaków
8 dag masła
6 jajek
20-25 dag cukru pudru
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
10 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomaranczowej
Wykonanie kruchego ciasta :
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy 10 minut w temp 170°C.
Wykonanie masy serowej :
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Masło ucieramy na puch i dalej stale ucierając dodajemy po 1 żółtku, porcjami cukier puder, ser i ziemniaki. Dajemy przepłukane wrzątkiem rodzynki, pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową i aromat. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/10/SERNIK-Z-ZIEMNIAKAMI.html