ßßß
Składniki :1 duży korzeń selera (ok. 400 g)2 duże jabłka2 - 3 łyżki rodzynek2 plastry ananasa3-4 łyżki śmietany lub olejusok z cytryny, sól, cukier do smakuWykonanie :Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę, sparzone wrzątkiem rodzynki. Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć na małych oczkach) i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy z jabłkami w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników" .
Polecam również :W kuchni na wesoło :Wnuczek mówi do babci:- Babciu, czy kupiłaś mi mój ulubiony soczek wiśniowy?- Nie, Jasiu, zapomniałam, mam sklerozę.- No trudno, to nalej mi tej sklerozy.