ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z SELERA I JABŁEK

SURÓWKA Z SELERA I JABŁEK

nazwa

Wykonanie

Łatwa, szybka w wykonaniu i przede wszystkim smaczna jest ta surówka.Przepis pochodzi z książeczki "Nie tylko sałatki Siostry Leonilli".
Trochę zmodyfikowałam, dostosowując do naszych rodzinnych upodobań. Dodałam więcej rodzynek i ubogaciłam smakowo plastrami ananasa.
Najlepiej pasuje do potraw z drobiu i wołowiny.
Składniki :
1 duży korzeń selera (ok. 400 g)
2 duże jabłka
2 - 3 łyżki rodzynek
2 plastry ananasa
3-4 łyżki śmietany lub oleju
sok z cytryny, sól, cukier do smaku
Wykonanie :
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę, sparzone wrzątkiem rodzynki. Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć na małych oczkach) i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy z jabłkami w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników" .
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
Wnuczek mówi do babci:
- Babciu, czy kupiłaś mi mój ulubiony soczek wiśniowy?
- Nie, Jasiu, zapomniałam, mam sklerozę.
- No trudno, to nalej mi tej sklerozy.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/02/SUROWKA-Z-SELERA-I-JABLEK.html