Wykonanie
Smaczna, jarska potrawa. Jest to moja propozycja na piątkowy obiad. Wykonanie tej zapiekanki nie pochłania dużo czasu, a więc jest to świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych.Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/1998. Nieznacznie zmodyfikowałam.

Składniki :800g
ziemniakówok. 600g małych
pomidorówpo 200g
startych serów mozzarella i ementalera3
jajka250 ml gęstej
śmietanysól,
pieprz,
papryka mielona łagodna lub ostra½ pęczka
szczypiorkutłuszcz do formyWykonanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy.
Pomidory myjemy,
ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki. Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem. Układamy plasterki
ziemniaków, posypujemy do smaku
solą ,
pieprzem i
paryką. Następnie układamy na ziemniakach plasterki
pomidorów i znowu posypujemy w/w
przyprawami. Dajemy startą
mozzarellę i starty ementaler.
Jajka roztrzepujemy ze
śmietaną,
przyprawami i polewamy ułożone w formie składniki. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno kroimy i tuż przed podaniem posypujemy nim potrawę.



Polecam również :W kuchni na wesoło :
Siedzą dwa szczury i jedzą taśmę filmową. Jeden
mówi:- Dobry ten film.- A drugi na to:- No, ale książka była lepsza.