Wykonanie
Bardzo pyszna pizza, w zasadzie taka a'la pizza. Może być podana zarówno na śniadanie jak i kolację. Robiłam ją pierwszy raz. Dostrzegłam w niej same zalety: smaczna, niezwykle dekoracyjna i szybka do wykonania. Inspiracją do jej wykonania był przepis zamieszczony w ulubionej przeze mnie niepokaźnej broszurce Dania za grosik nr 9/2009. Zmodyfikowałam ten przepis, chociażby z tego powodu, iż chciałam aby była pulchna.Poza tym zależało mi na wykorzystaniu tego co zalegało mi w lodówce. Zachwyciłam moją rodzinkę tym smacznym daniem. Rzekli mi, że mogłabym takową robić im codziennie.

Składniki : (porcja na patelnię o średnicy 28 cm)4
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
mleka10 dag
wędliny2
pomidoryniecały pęczek
szczypiorku10 dag
sera żółtego3 łyżeczki
oreganosól,
pieprz do smaku ( nie
dawałam pieprzu)ponadto :3 łyżki
masła do smażenia
keczupWykonanie :
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm. Ewentualnie, delikatnie posypujemy
solą i
pieprzem.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek również drobno kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
sól do smaku,
żółtka i dalej ubijamy. Wsiewamy porcjami
mąkę stale mieszając mikserem na najmniejszej mocy. Dajemy
mleko, jeszcze raz dokładnie mieszamy.Wylewamy na rozgrzane
masło na patelni.Delikatnie układamy
pomidory, posypujemy
wędliną, a następnie
żółtym serem wymieszanym z
oregano i
szczypiorkiem. Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na małym ogniu, do ścięcia się
jajek i roztopienia
sera (ok. 15 minut ).Podczas smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku
jajka ścięły się. Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną
keczupem.

