ßßß Cookit - przepis na PIZZA CHŁOPSKA Z PATELNI

PIZZA CHŁOPSKA Z PATELNI

nazwa

Wykonanie

Bardzo pyszna pizza, w zasadzie taka a'la pizza. Może być podana zarówno na śniadanie jak i kolację. Robiłam ją pierwszy raz. Dostrzegłam w niej same zalety: smaczna, niezwykle dekoracyjna i szybka do wykonania. Inspiracją do jej wykonania był przepis zamieszczony w ulubionej przeze mnie niepokaźnej broszurce Dania za grosik nr 9/2009. Zmodyfikowałam ten przepis, chociażby z tego powodu, iż chciałam aby była pulchna.
Poza tym zależało mi na wykorzystaniu tego co zalegało mi w lodówce. Zachwyciłam moją rodzinkę tym smacznym daniem. Rzekli mi, że mogłabym takową robić im codziennie.
Składniki : (porcja na patelnię o średnicy 28 cm)
4 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
10 dag wędliny
2 pomidory
niecały pęczek szczypiorku
10 dag sera żółtego
3 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku ( nie dawałam pieprzu)
ponadto :
3 łyżki masła do smażenia
keczup
Wykonanie :
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm. Ewentualnie, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól do smaku, żółtka i dalej ubijamy. Wsiewamy porcjami mąkę stale mieszając mikserem na najmniejszej mocy. Dajemy mleko, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wylewamy na rozgrzane masło na patelni.
Delikatnie układamy pomidory, posypujemy wędliną, a następnie żółtym serem wymieszanym z oregano i szczypiorkiem. Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na małym ogniu, do ścięcia się jajek i roztopienia sera (ok. 15 minut ).
Podczas smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku jajka ścięły się. Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/PIZZA-CHLOPSKA.html