ßßß Cookit - przepis na TORT ANANASOWO - CYTRYNOWY

TORT ANANASOWO - CYTRYNOWY

nazwa

Wykonanie

Szczerze ..... nie miałam ochoty czegokolwiek piec. Jednakże zbliżająca się mała uroczystość rodzinna mobilizowała mnie z dnia na dzień do zrobienia jakiegoś ciasta. Rozważałam nawet kupienie gotowego tortu. Rodzina jednak szybko mi ten pomysł wyperswadowała twierdząc, że jakiekolwiek nawet z zakalcem ciasto domowe będzie lepsze od tego kupionego. I tak swoisty komplement pod moim adresem zadecydował, iż postanowiłam jednak zrobić ten oto tort...
Inspiracją do jego wykonania był tort ananasowy opublikowany w miesięczniku Moja Kuchnia nr 5/2007. Przepis zmodyfikowałam i zastosowałam własną dekorację.
Składniki na biszkopt * :
10 jajek
25 dag cukru drobnego kryształu
25 dag mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe spody tortowe .
Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort wyższy z większą ilością nadzienia.
Składniki na nadzienie ananasowe :
1 puszka ananasów
sok z 2 cytryn
1 galaretka cytrynowa
400 ml wody
4 łyżki cukru drobnego kryształu
½ łyżeczki esencji cytrynowej
Składniki na krem :
2 kostki masła
5 jajek
1 szklanka cukru drobnego kryształu
250 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
100 ml spirytusu
½ łyżeczki esencji cytrynowej
Składniki na poncz :
200 ml syropu z ananasów
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru drobnego kryształu
2 łyżki spirytusu
ponadto :
80 g wiórek kokosowych
80 g małych bez gotowych
gotowe elementy do dekoracji tortu
Wykonanie biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Porcjami dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po 1 żółtku stale miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsiewamy do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.
Ciasto delikatnie przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut. Biszkopt piekłam w przeddzień wykonania tortu.
Wykonanie nadzienia ananasowego :
Ananasy odsączamy z syropu. Miksujemy na papkę.
Wodę zagotowujemy z sokiem z cytryny i cukrem. Zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w tak przygotowanym syropie galaretkę cytrynową. Po rozpuszczeniu się galaretki dodajemy papkę ananasową i esencję cytrynową. Odstawiamy w chłodne miejsce do zatężenia, ewentualnie umieszczamy w lodówce.
Wykonanie kremu :
Masło miksujemy do białości. Jajka z cukrem ubijamy na parze do chwili aż masa straci smak surowizny i stanie się gęsta. Do masła dodajemy porcjami przestudzoną masę jajeczną stale miksując. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy małymi porcjami do masy, uważając aby się nie zważyła.
Gdyby jednak tak się stało dodajemy trochę spirytusu i dalej miksujemy.
Dodajemy sok z cytryny, spirytus i esencję cytrynową. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Wykonanie ponczu :
Syrop, sok z cytryny i cukier mieszamy i zagotowujemy. Po przestudzeniu dodajemy spirytus.
Wykonanie tortu :
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Spód nasączamy ponczem i smarujemy połową nadzienia ananasowego. Na nadzienie dajemy ¹⁄³ część masy maślano-śmietanowej i przykrywamy środkowym blatem. Lekko dociskamy. Nasączamy wierzch ponczem i smarujemy pozostałym nadzieniem. Dajemy na to ¹⁄³ masy i przykrywamy blatem. Lekko dociskamy. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort dekorujemy według własnych pomysłów i upodobań.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/04/TORT-ANANASOW-CYTRYNOWY.html