Wykonanie
Szczerze ..... nie miałam ochoty czegokolwiek piec. Jednakże zbliżająca się mała uroczystość rodzinna mobilizowała mnie z dnia na dzień do zrobienia jakiegoś ciasta. Rozważałam nawet kupienie gotowego
tortu. Rodzina jednak szybko mi ten pomysł wyperswadowała twierdząc, że jakiekolwiek nawet z zakalcem ciasto domowe będzie lepsze od tego kupionego. I tak swoisty komplement pod moim adresem zadecydował, iż postanowiłam jednak zrobić ten oto tort...Inspiracją do jego wykonania był tort
ananasowy opublikowany w miesięczniku Moja Kuchnia nr 5/2007. Przepis zmodyfikowałam i zastosowałam własną dekorację.


Składniki na
biszkopt * :10
jajek25 dag
cukru drobnego kryształu25 dag
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe
spody tortowe .Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort wyższy z większą ilością nadzienia.Składniki na nadzienie
ananasowe :1 puszka
ananasówsok z 2
cytryn1
galaretka cytrynowa400 ml
wody4 łyżki
cukru drobnego kryształu½ łyżeczki esencji cytrynowejSkładniki na krem :2 kostki
masła5
jajek1 szklanka
cukru drobnego kryształu250 ml
śmietanki kremowejsok z 1
cytryny100 ml
spirytusu½ łyżeczki esencji cytrynowejSkładniki na poncz :200 ml
syropu z
ananasówsok z 1
cytryny2 łyżki
cukru drobnego kryształu2 łyżki
spirytusuponadto :80 g wiórek
kokosowych80 g małych bez gotowychgotowe elementy do dekoracji
tortuWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Porcjami dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po 1
żółtku stale miksując.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsiewamy do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.Ciasto delikatnie przekładamy do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut.
Biszkopt piekłam w przeddzień wykonania
tortu.Wykonanie nadzienia
ananasowego :
Ananasy odsączamy z
syropu. Miksujemy na papkę.
Wodę zagotowujemy z
sokiem z cytryny i
cukrem. Zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w tak przygotowanym
syropie galaretkę cytrynową. Po rozpuszczeniu się
galaretki dodajemy papkę
ananasową i esencję
cytrynową. Odstawiamy w chłodne miejsce do zatężenia, ewentualnie umieszczamy w lodówce.Wykonanie kremu :
Masło miksujemy do białości.
Jajka z
cukrem ubijamy na parze do chwili aż masa straci smak surowizny i stanie się gęsta. Do
masła dodajemy porcjami przestudzoną masę jajeczną stale miksując.
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy małymi porcjami do masy, uważając aby się nie zważyła.Gdyby jednak tak się stało dodajemy trochę
spirytusu i dalej miksujemy.Dodajemy
sok z cytryny,
spirytus i esencję
cytrynową. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.Wykonanie ponczu :
Syrop,
sok z cytryny i
cukier mieszamy i zagotowujemy. Po przestudzeniu dodajemy
spirytus.Wykonanie
tortu :
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Spód nasączamy ponczem i smarujemy połową nadzienia
ananasowego. Na nadzienie dajemy ¹⁄³ część masy
maślano-śmietanowej i przykrywamy środkowym blatem. Lekko dociskamy. Nasączamy wierzch ponczem i smarujemy pozostałym nadzieniem. Dajemy na to ¹⁄³ masy i przykrywamy blatem. Lekko dociskamy. Boki i wierzch
tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki
tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.Tort dekorujemy według własnych pomysłów i upodobań.
