Wykonanie
Warto zrobić sobie domową
przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam
smakowo odpowiadają.Moja
przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania, a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :)

Składniki :4 łyżeczki mielonego
cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g)3 łyżeczki mielonych
goździków ( 2,5 łyżeczki całych)3 łyżeczki mielonego
imbiru3 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)2,5 łyżeczki
kardamonu ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion)1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )1 łyżeczka mielonej
kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )1/5 łyżeczki mielonego
kminku (4 szczypty)3 - 4 szczypty mielonego
anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek )Wykonanie :
Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona
kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki
anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia
kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy
kawę z nutą piernikową, to po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco
ryżu, który częściowo eliminuje zapach.Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g
przyprawy (7 łyżek).



Polecam również :