ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I PIANKĄ BEZOWĄ

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I PIANKĄ BEZOWĄ

nazwa

Wykonanie

Jest to najszybszy do wykonania sernik jaki znam. Zawsze mi się udaje, a co najważniejsze jest wilgotny, puszysty i bardzo smaczny. Robię go od kilku lat, od chwili, gdy zostałam poczęstowana przez pewną sympatyczną starszą panią, która pewnego razu siedząc sobie na ławeczce, niespodziewanie zaprosiła mnie do siebie i wyjąwszy zawiniątko poczęstowała mnie małym kawałeczkiem świeżo upieczonego sernika. Sernik był tak pyszny, że poprosiłam o przepis i od tej pory robię go co jakiś czas.
Składniki na kruche ciasto :
2 szklanki mąki
18 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy serowej :
1 kg sera półtłustego niezbyt odciśnietego
2 jajka
4 żółtka
1½ szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat śmietankowy
Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej :
1 puszka brzoskwiń w syropie
6 białek
1½ szklanki cukru pudru
5 - 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie kruchego ciasta :
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm .
Wykonanie warstwy serowej :
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.
Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej :
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posupujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/SERNIK-Z-BRZOSKWINIAMI-I-PIANKA-BEZOWA.html