Wykonanie
Jest to najszybszy do wykonania sernik jaki znam. Zawsze mi się udaje, a co najważniejsze jest wilgotny, puszysty i bardzo smaczny. Robię go od kilku lat, od chwili, gdy zostałam poczęstowana przez pewną sympatyczną starszą
panią, która pewnego razu siedząc sobie na ławeczce, niespodziewanie zaprosiła mnie do siebie i wyjąwszy zawiniątko poczęstowała mnie małym kawałeczkiem świeżo upieczonego sernika. Sernik był tak pyszny, że poprosiłam o przepis i od tej
pory robię go co jakiś czas.

Składniki na kruche ciasto :2 szklanki
mąki18 dag
masła4 łyżki
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki masy serowej :1 kg
sera półtłustego niezbyt odciśnietego2
jajka4
żółtka1½ szklanki
cukru pudru2 budynie
śmietankowe1 szklanka
mleka½ szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
aromat śmietankowySkładniki warstwy
brzoskwiniowo - bezowej :1 puszka
brzoskwiń w syropie6
białek1½ szklanki
cukru pudru5 - 10 dag wiórek
kokosowychWykonanie kruchego ciasta :
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami
cukier puder,
żółtka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm .Wykonanie warstwy serowej :
Jajka,
żółtka i
cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z
proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami
ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy
mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały
ser. Wlewamy resztę
mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy
olej i
aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.Wykonanie warstwy
brzoskwiniowo - bezowej :
Brzoskwinie osączamy z
syropu i kroimy na małe cząstki.
Białka ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy
brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z
białek. Posupujemy cienką warstwą wiórek
kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

