Wykonanie
Po dłuższej przerwie w blogowaniu zapraszam Was do wykonania łatwego i niezbyt pracochłonnego ciasta z dodatkiem
rabarbaru. Placek
drożdżowy z
rabarbarem jest bardzo puszysty, smaczny i zdrowy. Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem
rabarbaru. Ciasto zrobiłam w oparciu o niezawodny przepis na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli" dodając od siebie
rabarbar i posypując go znacznie słodszą kruszonką.

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):500g
mąki pszennej50g
drożdży + 1 łyżka
cukru1
jajko i 2
żółtka1 szklanka
mleka100 g
masła1 łyżka
oliwy lub
oleju¾ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliok. 800g
rabarbaruSkładniki kruszonki :100g
mąki pszennej60 g
masła schłodzonego150 - 200 g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietanyWykonanie ciasta :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę
oliwy lub
oleju.
Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy
sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej
mąki (
mleko powinno być lekko ciepłe, a
masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.W tym czasie przygotowujemy
rabarbar, płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto kawałki
rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.W tym czasie wykonujemy kruszonkę * i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).* Wykonanie kruszonki :Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej
mąki. Dajemy
cukier puder,
cukier wanilinowy,
śmietanę. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki
masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.



Polecam również :