ßßß Cookit - przepis na Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

nazwa

Wykonanie

Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie śliwkowym. Jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu. Tym, co mają opory w pieczeniu ciast drożdżowych, mogę zapewnić, że ciasto nie jest trudne w wykonaniu i nie wymaga długiego wyrabiania. Warto się skusić!
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery ze śliwkami". Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na formę o wym 28x40 cm):
500 g mąki
30g świeżych drożdży piekarskich
½ szklanki cukru
1 jajko
200 ml lekko ciepłego mleka
80g masła
Składniki kremu grysikowego :
700 ml mleka
160 g kaszy manny błyskawicznej
½ szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego lub cukru z naturalną wanilią własnej roboty
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
6 żółtek
6 białek
dodatkowo :
ok. 1 kg śliwek
6 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Wykonanie ciasta :
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski. Wykonujemy w mące zagłebienie. Dodajemy do zagłębienia rozkruszone drożdze, 2 łyżeczki cukru i 4 łyżki lekko ciepłego mleka. Składniki w zagłębieniu delikatnie mieszamy. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia rozczynu.
Dodajemy do naczynia pozostałe mleko, cukier, schłodzone, ale jeszcze płynne masło i jajko. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie kremu grysikowego :
Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym (z naturalną wanilią). Wsypujemy stopniowo kaszkę, stale mieszając i przez 5 minut od chwili zagotowania trzymamy na małym ogniu (pamietając o stałym mieszaniu). Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciag dalszy wykonania ciasta :
Wyrośniete ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ( 20 - 30 minut).
W tym czasie myjemy śliwki, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Do przestudzonego kremu grysikowego dodajemy drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową, ubite na sztywną pianę białka i dokładnie mieszamy.
Ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy delikatnie krem grysikowy kupkami, a następnie równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.
Na kremie rozkładamy połówki śliwek brzuszkami do dołu, jedna obok drugiej.
Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach pozostawiamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/08/CIASTO-DROZDZOWE-Z-KREMEM-GRYSIKOWYM-I-SLIWKAMI.html