Wykonanie
Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie
śliwkowym. Jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu. Tym, co mają
opory w pieczeniu
ciast drożdżowych,
mogę zapewnić, że ciasto nie jest trudne w wykonaniu i nie wymaga długiego wyrabiania. Warto się skusić!Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery ze
śliwkami". Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Składniki ciasta (na formę o wym 28x40 cm):500 g
mąki30g świeżych
drożdży piekarskich½ szklanki
cukru1
jajko200 ml lekko ciepłego
mleka80g
masłaSkładniki kremu grysikowego :700 ml
mleka160 g
kaszy manny błyskawicznej½ szklanki
cukru16 g
cukru wanilinowego lub
cukru z naturalną
wanilią własnej roboty2 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanej6
żółtek6
białekdodatkowo :ok. 1 kg
śliwek6 łyżek
bułki tartejcukier puder do posypaniaWykonanie ciasta :
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski. Wykonujemy w
mące zagłebienie. Dodajemy do zagłębienia rozkruszone
drożdze, 2 łyżeczki
cukru i 4 łyżki lekko ciepłego
mleka. Składniki w zagłębieniu delikatnie mieszamy. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia rozczynu.Dodajemy do naczynia pozostałe
mleko,
cukier, schłodzone, ale jeszcze płynne
masło i
jajko. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę.Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Wykonanie kremu grysikowego :
Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem.
Mleko gotujemy z
cukrem i
cukrem wanilinowym (z naturalną
wanilią). Wsypujemy stopniowo
kaszkę, stale mieszając i przez 5 minut od chwili zagotowania trzymamy na małym ogniu (pamietając o stałym mieszaniu). Zdejmujemy z ognia, dodajemy
żółtka, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Ciag dalszy wykonania ciasta :Wyrośniete ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ( 20 - 30 minut).W tym czasie myjemy
śliwki, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i usuwamy pestki.Do przestudzonego kremu grysikowego dodajemy drobniutko posiekaną
skórkę pomarańczową, ubite na sztywną pianę
białka i dokładnie mieszamy.Ciasto posypujemy równomiernie
bułką tartą i wykładamy delikatnie krem grysikowy kupkami, a następnie równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.Na kremie rozkładamy połówki
śliwek brzuszkami do dołu, jedna obok drugiej.Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach pozostawiamy ok. 5 minut.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.


Polecam również :