ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek zatopionych w budyniu, a na wierzchu lekko słodka kruszonka. Świetnie się sprawdza podane do kubka kakao na śniadanie, ale i na kolacje też można zaserwować sobie i przede wszystkim swoim najbliższym.
Polecam :)
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g masła
50 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka
2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
2/3 szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
Składniki warstwy budyniowo-jabłkowej :
2 budynie waniliowe na ½ l mleka
1 litr mleka
¾ szklanki cukru
ok. 700 g jabłek (u mnie szara reneta)
Składniki kruszonki
100g mąki pszennej
60 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie ciasta :
Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieramy 2 żółtka i 1 jajko z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na szesnastki, usuwając gniazda nasienne.
Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do częściowego ostudzenia, ale nie za długo, gdyż w przeciwnym razie będzie trudno rozprowadzić zimny budyń na cieście.
Jabłka pokrywamy jeszcze dobrze ciepłym budyniem, posypujemy kruszonką *
Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
* Wykonanie kruszonki :
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.
Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/11/CIASTO-DROZDZOWE-Z-JABLKAMI-I-BUDYNIEM.html