Wykonanie
Smakowity jest ten sernik. Dodatkowym jego walorem jest łatwość i szybkość wykonania. Przede wszystkim nie wymaga pieczenia, co czasami jest sprawą niebagatelną zwłaszcza gdy chcemy, aby jak najszybciej znalazł się na
stole. Nie jest za słodki, jak w sam raz. Lekko się zjada i z tego powodu może zostać migiem skonsumowany, szczególnie gdy dosiądą do niego łakomczuszki :)Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na rodzinne spotkania" autorstwa
Haliny Jachowskiej. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki :ok. 400g gotowych
biszkoptów750 g
serka homogenizowanego waniliowego2½ szklanki
mleka w proszkuok. 400 ml
śmietany kremówki¾ szklanki
cukru pudru200 g
masła2
żółtka*2 łyżki
kawy rozpuszczalnej + 4 łyżki wrzątku6 łyżeczek
żelatyny1 opakowanie
galaretki cytrynowej3 opakowania
galaretki pomarańczowej4 - 5 sztuk
pomarańczyWykonanie :Schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby uzyskała temperaturę pokojową.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 4½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopty namaczamy w
galaretce cytrynowej, wykładamy dno formy (o wym. 28x40 cm) i schładzamy w lodówce.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy po jednym
żółtku, porcjami
mleko w proszku,
serek i przestudzoną rozpuszczoną we wrzątku
kawę.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w ok. ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy na krótko do lekkiego wystudzenia, po czym wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej. Całość szybko, ale i dokładnie mieszamy. Dodajemy
bitą śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy równomiernie na
biszkopty. Na wierzchu układamy namoczone w
galaretce cytrynowej biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia masy serowej.Obrane ze skórki
pomarańcze kroimy w plasterki. Połowę ilości lekko stężonei
galaretki pomarańczowej wylewamy na
biszkopty, układamy plasterki
pomarańczy i zalewamy pozostałą
galaretką. Sernik wstawiamy ponownie do lodówki na conajmniej kilka godzin do całkowitego zatężenia
galaretki.*
jajka sparzamy ok. 10 sekund wrzątkiem

Polecam również :