Wykonanie
            To pyszne 
drożdżowe ciasto zobaczyłam po raz pierwszy u Majanki . Placek ten był wykonany w ramach wrześniowego wydania Weekendowej 
Cukierni, którym opiekowała się Carmellina i wybrała właśnie bawarski placek z węgierkami. Przepis bardzo mnie zainteresował do tego stopnia, że postanowiłam upiec to 
drożdżowe owocowe ciasto... i nie żałuję! Przepis jest łatwy i prosty a wypiek bardzo puszysty. Upiekłam z większej ilości składników, oczywiście z zachowaniem ich proporcji. Zmieniłam również nieco parametry pieczenia. Piekłam na wstępie przy włączonej dolnej grzałce, tak jak przeczytałam na blogu u 
Alinki .

Składniki ( na formę o wymiarach 28x40 cm) :30 g świeżych 
drożdży + 1 łyżka 
cukru300 ml letniego 
mleka600 g 
mąki pszennejszczypta 
soli2 
jajka150 g 
cukru120 g roztopionego 
masłaok. 800 g 
śliwek węgierek ( w oryginalnym przepisie 1,25 kg)ok. 50 g posiekanych 
migdałówdodatkowo :
cukier puder do posypania ciasta1/2 łyżeczki 
cynamonuWykonanie :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką 
cukru, rozpuszczamy w letnim 
mleku i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn zaczął pracować.Połowę 
mąki, 
sól, 
jajka, 
cukier, roztopione i przestudzone 
masło mieszamy z rozczynem 
drożdżowym. Dodając stopniowo pozostałą 
mąkę, wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę 
mąki ( u mnie było rzadkie, więc dodałam jej jeszcze 2 łyżki). Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie 
śliwki myjemy, wypestkowujemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, aby je odpowietrzyć i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto równomiernie rozprowadzamy zwilżonymi 
wodą dłońmi (zwilżone dłonie ułatwiają formowanie ciasta). Na ciasto wykładamy 
śliwki, które posypujemy posiekanymi 
migdałami.Formę z 
ciastem przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przy włączonej dolnej grzałce ok. 15 minut. po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut przy włączonych obu grzałkach góra-dół.Gorące ciasto posypujemy 
cukrem pudrem wymieszanym z 
cynamonem.


