Wykonanie
To pyszne
drożdżowe ciasto zobaczyłam po raz pierwszy u Majanki . Placek ten był wykonany w ramach wrześniowego wydania Weekendowej
Cukierni, którym opiekowała się Carmellina i wybrała właśnie bawarski placek z węgierkami. Przepis bardzo mnie zainteresował do tego stopnia, że postanowiłam upiec to
drożdżowe owocowe ciasto... i nie żałuję! Przepis jest łatwy i prosty a wypiek bardzo puszysty. Upiekłam z większej ilości składników, oczywiście z zachowaniem ich proporcji. Zmieniłam również nieco parametry pieczenia. Piekłam na wstępie przy włączonej dolnej grzałce, tak jak przeczytałam na blogu u
Alinki .
Składniki ( na formę o wymiarach 28x40 cm) :30 g świeżych
drożdży + 1 łyżka
cukru300 ml letniego
mleka600 g
mąki pszennejszczypta
soli2
jajka150 g
cukru120 g roztopionego
masłaok. 800 g
śliwek węgierek ( w oryginalnym przepisie 1,25 kg)ok. 50 g posiekanych
migdałówdodatkowo :
cukier puder do posypania ciasta1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru, rozpuszczamy w letnim
mleku i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn zaczął pracować.Połowę
mąki,
sól,
jajka,
cukier, roztopione i przestudzone
masło mieszamy z rozczynem
drożdżowym. Dodając stopniowo pozostałą
mąkę, wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę
mąki ( u mnie było rzadkie, więc dodałam jej jeszcze 2 łyżki). Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie
śliwki myjemy, wypestkowujemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, aby je odpowietrzyć i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto równomiernie rozprowadzamy zwilżonymi
wodą dłońmi (zwilżone dłonie ułatwiają formowanie ciasta). Na ciasto wykładamy
śliwki, które posypujemy posiekanymi
migdałami.Formę z
ciastem przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przy włączonej dolnej grzałce ok. 15 minut. po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut przy włączonych obu grzałkach góra-dół.Gorące ciasto posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.