Wykonanie
2
paprykiPuszka
tuńczyka w sosie własnymKukurydza w puszceTorebka
ryżu3
pieczarkiCebulaŚwieża
bazyliaKostka rosołowaPieprz,
sól,
papryka ostra,
cytrynaJedna
papryka spokojnie wystarcza na jedną osobę, ładnie wygląda i nie trzeba się martwić o podział:)Odkrój górę
papryki i wyczyść w środku. Wstaw
ryż. W tym czasie pokrój drobno
cebulę i zeszklij ją na patelni,
pieczarki również pokrój i dodaj do
cebuli. Gdy
ryż się ugotuje dosyp go do
pieczarek i
cebuli. Do tego dodaj odsączonego
tuńczyka i pół puszki
kukurydzy. Dopraw
solą,
pieprzem,
papryką,
sokiem z cytryny i wrzuć posiekane listki
bazylii. Farszem napełnij
papryki.W garnku, w którym zmieszczą się
papryki wlej tyle
wody, żeby sięgała połowy
papryk, zagotuj i rozpuść
kostkę rosołową. Włóż do garnka
papryki i przykryj. Gotuj ok. 30 minut
potem przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej
wodą w której się gotowały i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Gotowe, smacznego! :)