ßßß Cookit - przepis na Risotto z cieciorką, marchewką i pieczarkami

Risotto z cieciorką, marchewką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Risotto z dodatkiem ciecierzycy jest smacznym pomysłem na obiad. To syte danie można przyrządzić dzień wcześniej, aby następnego dnia nie musieć martwić się o przygotowanie obiadu po przyjściu z pracy, czy uczelni. Jest on świetnym pomysłem na danie do pracy, które wystarczy podgrzać.
Składniki:
1 duża marchew,
30 dag pieczarek,
cebula,
puszka cieciorki,
połowa papryki,
pieprz ziołowy, sól, pieprz, papryka ostra,
2 szklanki ryżu
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości mieszając co jakiś czas. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Marchew obrać i zetrzeć na dużej tarce. Cieciorkę odcedzić na sitku. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Do ugotowanego ryżu dodać wszystkie składniki, doprawić przyprawami, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Risotto przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/10/risotto-z-ciecierzyca-marchewka-i.html