Wykonanie
Risotto z dodatkiem
ciecierzycy jest smacznym pomysłem na obiad. To syte danie można przyrządzić dzień wcześniej, aby następnego dnia nie musieć martwić się o przygotowanie obiadu po przyjściu z pracy, czy uczelni. Jest on świetnym pomysłem na danie do pracy, które wystarczy podgrzać.Składniki:1 duża
marchew,30 dag
pieczarek,
cebula,puszka
cieciorki,połowa
papryki,
pieprz ziołowy,
sól,
pieprz,
papryka ostra,2 szklanki
ryżuPrzygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, zalać
wodą, posolić i gotować do miękkości mieszając co jakiś czas.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oleju. Dodać pokrojone
pieczarki, dusić do miękkości.
Marchew obrać i zetrzeć na dużej tarce.
Cieciorkę odcedzić na sitku.
Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Do ugotowanego
ryżu dodać wszystkie składniki, doprawić
przyprawami,
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać. Risotto przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.