Wykonanie

Kotleciki:0 , 5 kg mielonego drobiowego(można poprosić
panią w mięsnym, żeby zmieliła podwójną
pierś z kurczaka)
porząbek
czosnkułyżka
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
bułki tartejjajkołyżeczka
musztardy rosyjskiej
sól,
pieprzSos:
czerwona cebula7
pieczarek1,5 łyżki
mąkikostka pieczeniowa
zioła prowansalskiesól,
pieprzKotleciki są pyszne, polecamy dla wielbicieli drobiu i nie tylko.Wszystkie składniki na kotleciki połącz,
pora drobno pokrój a
czosnek przeciśnij. Dopraw
solą i
pieprzem. Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i uformowane z masy kuleczki delikatnie spłaszczaj i podsmażaj krótko z obu stron. Przełóż kotleciki do płaskiego naczynia żaroodpornego, przelej na nie tłuszcz z patelni i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ͦC.Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną
cebulę dodaj
mąkę, dokładnie wymieszaj dodaj pół szklanki
wody i pokrojone
pieczarki. Duś przez chwilę. W połowie szklanki
wody rozpuść kostkę i dolej do reszty, dodaj 2
liście laurowe i kilka ziaren
ziela angielskiego, dopraw
ziołami prowansalskimi,
pieprzem i
solą. Kotleciki zalej sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut. Można oczywiście wypróbować wersję bez sosu, trzeba wtedy zostawić w piekarniku same kotleciki na jakieś 15 minut. Smacznego!