ßßß

Składniki:- herbata Irving - Tea Cocktails, Wild Stroberries with a hint of vanilla- 2 jabłka- 1 mała gruszka- truskawki (niestety mrożone)- bakalie: rodzynki i żurawina- 3 łyżeczki płynnego miodu- laska waniliiJabłka należy przepołowić i usunąć gniazda nasienne. W ich miejsce układamy mieszankę pokrojonej w kostkę gruszki, rodzynek, żurawiny i pestek z wanilii. Na wierz polewamy mieszankę miodem i układamy po kilka truskawek. Herbatę zalewamy gorącą wodą i otrzymanym wywarem podlewamy jabłka umieszczone w naczyniu żaroodpornym i dodajemy laski wanilii, które ostały nam po wyjęciu pestek. Całość przykrywamy i umieszczamy w nagrzanym piecu. Po ok 10 minutach sprawdzamy czy jabłka są gotowe przy użyciu wykałaczki. Kiedy jabłko zmięknie wyjmujemy, przekładamy do mniejszych salaterek i lekko podlewamy wywarem, w którym jabłka się gotowały. Podajemy ciepłe. Słodkie pyszności! Smacznego! :)