Wykonanie
Trochę
kokosu, trochę kleiku
ryżowego, odrobina
dżemu truskawkowego i... niebo w gębie...

Przepis dostałam od pary klientów mojej firmy, którzy to przy okazji świątecznego spotkania przynieśli ze sobą to cudo. Sama zjadłam wtedy niesamowitą ilość - tak mi posmakowały! A że teraz pojawiła się okazja podziękowania Ani za cudowną kulinarną sesję zdjęciową, w której
brałam udział to postanowiłam podziękować przesyłając właśnie
ciasteczka, które uwielbiam :)Skład:1 paczka kleiku
ryżowego,2 szkl.
mąki,2 szkl.
cukru,4 całe
jajka,1 kostka
margaryny,4 łyżki
wiórków kokosowych,1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,
dżem (
truskawka,
wiśnia lub wg własnego smaku).Przygotowanie:Wszystko miksujemy (uwaga, trochę ciężko się miksuje z racji zwartej konsystencji) i z masy formujemy kuleczki z dziurką, do której porcjujemy
dżem wg uznania. Piekarnik na 180 st C z termoobiegiem. Pieczemy aż się zarumienią.Uwaga!
Ciastka się rozpływają podczas pieczenia, dlatego kulki muszą być małe (wielkości
czekoladek Roscher) i szeroko rozstawione. Nie przyklepujemy ich przed zrobieniem dziurki.