Szybki chlebek sodowy. Wcześniej robiłam w wersji lekko słodkiej, teraz wytrawny. Pomysł dla tych, którzy nie lubią długo czekać na chleb. Przepis bbc good foodSzybki chlebmarchewkowo-orzechowy na sodzie (Quick carrot&walnut bread)350 g mąki pszennej150 g mąki razowej (dałam żytnią)1 łyżeczka soli2 łyżeczki sody150 g startej na drobnych oczkach marchewkigarść pokrojonych orzechów włoskich300 ml jogurtu greckiego125 ml mleka3 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie, dodałam od siebie)Rozgrzać piekarnik do 210°C. Wymieszać mąkę, sól, sodę, cukier, następnie dodać marchew wymieszaną z jogurtem. Dodajemy tyle mleka, by otrzymać dość lepkie ciasto (dałam nieco więcej niż w przepisie). Dodać orzechy, wymieszać. Utworzyć okrągły bochenek. Położyć na blaszce. Wierzch posmarować jajkiem lub śmietaną (mlekiem). zrobić nacięcie w kształcie krzyża na środku. Piec ok 30 minut (do suchego patyczka).