Wykonanie
W ramach środy z
ciastkiem amerykańskie jello cookies, czyli
ciasteczka z
galaretką.
Galaretka ma za zadanie zabarwić
ciastka oraz nadać im smaku. Galaretkowa otoczka
daje (w przypadku
truskawki) lekko kwaskowaty posmak (jeśli ktoś jadł
galaretkę lub oranżadę na sucho to wie o jaką kwaskowość chodzi). Jak na złość nie mogłam znaleźć żadnej
galaretki ze sztucznymi barwnikami. Myślę, że w tym przypadku lepiej by zabarwiły
ciastka. Część
ciastek zrobiłam bez barwników, tylko z
galaretką, ale widząc marne kolorystyczne efekty, do czerwonych dałam barwnika. Źródło .Użyłam dwóch smaków
galaretki: truskawkowa i
owoce leśne. A
ciasteczka wystąpiły w połączeniach:- z
galaretką o smaku
owoców leśnych, efekt: kiepskie zabarwienie, ale dobry smak,- z
galaretką truskawkową + czerwony barwnik, efekt: świetne zabarwienie, smak dobry, ale lekko kwaskowy od
galaretki,- z
galaretką truskawkową+ żółty barwnik, efekt: średni kolorystycznie, bo obtoczyłam
ciastka w
czerwonej galaretce, smak dobry,- z
galaretką truskawkową+ żółty barwnik, bez obtoczenia w
galaretce, efekt:
smakowo dobry, wygląd ok- z
galaretką truskawkową i o smaku
owoców leśnych +
kakao, bez obtoczenia w
galaretce, efekt: wygląd ok,
smakowo dobry.Niestety jeśli będziemy robić
ciastka na
galaretce bez sztucznych barwników, to nie uzyskamy intensywnego koloru i dla efektu trzeba by zabarwić ciasto barwnikami.(ok 60 szt.; pojemność szklanki 1 cup=1 szklanka o poj. 240ml)3,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
aromat waniliowy1,5 szklanki
masła lub
margaryny ≈ 230 g,
masło w temp. pokojowej2 - 4 opakowań
galaretki w różnych smakach (można oczywiście zastosować dowolną ilość smaków)opcjonalnie: 1-1,5 łyżeczki
kakao niesłodzonego;
barwnik spożywczy w dowolnych kolorach
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.Miękkie
masło zmiksować z
cukrem i ekstraktem
waniliowym na gładką i puszystą masę. Dodać 1/3
mąki, zmiksować, dodać
jajko, zmiksować. Dodać resztę
mąki, zmiksować do połączenia.Dzielimy ciasto na 4 części. Do każdej dodajemy 2 łyżki
galaretki i ewentualnie szczyptę
barwnika spożywczego. Wyrabiamy, aż kolor będzie jednolity. Robimy kuleczki o średnicy ok. 2-2,5 cm. Obtaczamy kulki w
galaretce, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem. Następnie bierzemy szklankę (lub literatkę, miseczkę) i przykładamy do
ciastka lekko je rozgniatając.Jeśli robimy wersję z
kakao: do ciasta dodajemy 2 łyżki galaretki+1 łyżeczkę
kakao. Wyrabiamy do jednolitego koloru. Można obtaczać w
galaretce. Dalej jak wyżej.Pieczemy w 180ºC przez ok 10-12 minut.