ßßß Cookit - przepis na Krem z pietruszek i gruszki

Krem z pietruszek i gruszki

nazwa

Wykonanie

Jak widać po ostatnim wpisie na blogu zrobiło się jesiennie. Tym samym jemy ciepłe zupki, warzywa i sezonowe owoce. Połączenie gruszki z pietruszką nie było mi dotąd znane, także chętnie wypróbowałam. Zupa jest lekko słodka, z nutą tymianku i, jeśli dobrze doprawimy, ostra od pieprzu. Podaję z moimi zmianami. Źródło .
0,5 kg korzenia pietruszki
1 łyżeczka tymianku (u mnie suszony)
olej
1 gruszka
ok. jedna szklanka mleka (u mnie krowie, może być gryczane, jak u autorki)
bulion lub woda (u mnie rosół z kury) - ok.300ml
sól, pieprz
do posypania: płatki migdałów lub siemię lniane
Pietruszkę obieramy, kroimy na grubsze plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej suszony tymianek. Chwilę podgrzewamy, dodajemy pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki gruszkę.Dusimy kolejne 5 minut.
Zalewamy całość bulionem (wlewamy tyle płynu, by przykrył warzywa). Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Warzywa powinny być miękkie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy mleko w takiej ilości by uzyskać konsystencję kremu. Zupę podajemy posypaną płatkami migdałowymi lub siemieniem lnianym.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/10/Krem-z-pietruszek-i-gruszki.html