Wykonanie
Dzisiaj będzie pachnąco i
czosnkowo :)
Czosnek przyda nam się na ten zimny i chorobowy czas, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Jeśli lubicie od czasu do czasu kupić sobie
bagietki z
czosnkiem, to polecam zrobić Wam taki chlebek
czosnkowy. Pyszny na ciepło, ale na zimno też
daje radę. Nie ma w ogóle porównania takiego domowego
pieczywa z kupnym. Dodatkowo przy okazji pieczenia
chlebka zrobiłam test mydła Carex Kitchen o czym możecie przeczytać na samym dole./ inspiracja, 1 szklanka = 250ml, keksówka o wymiarach 8x32cm rozszerzająca się ku górze/3 szklanki
mąki17 g świeżych
drożdży4 łyżki
masła, roztopionego, w temperaturze pokojowej220 ml ciepłego
mleka2
jajka0,5 łyżki
cukrunadzienie:1 pęczek
natki pietruszki6 ząbków
czosnku150 g startej
mozzarelli100 g stopionego
masła
Mleko,
cukier,
drożdże i 2 czubate łyżki
mąki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 5-10 minut, aż podrosną.Resztę
mąki,
jajka,
masło umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte
drożdże. Całość wyrabiamy przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno nam odstawać od ręki, dlatego jeśli zaistnieje potrzeba należy dodać
mąki. Ciasto umieszczamy w misce, oprószamy
mąką, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-60 minut).Stolnicę posypujemy
mąką. Wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Następnie rozprowadzamy pędzelkiem roztopione (ostudzone do temp. pokojowej)
masło na cieście. Początkowo może wydawać się go dużo, ale nie należy się prze jmować. Posypujemy ciasto posiekanym
czosnkiem, posiekaną
natką pietruszki oraz startą
mozzarellą.

Następnie tniemy ciasto wzdłuż dłuższego
boku na pasy o szerokości ok 8-10 cm. Następnie na jeden taki pas nakładamy kolejny, tak by nadzienie było w środku (każdy pas powinien być przykryty jednym paskiem ciasta).

Paski ciasta kroimy na kwadraty o szerokości ok. 10cm. Następnie do keksówki wkładamy papier do pieczenia. Kwadraty nakładamy na siebie i wkładamy pionowo obok siebie do keksówki.


Na początku powinno pozostać nieco luzu
między kawałkami, gdyż ciasto jeszcze podrośnie.

Pozostawiamy ciasto do podrośnięcia na ok. 20minut. Keksówkę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut. Ja po 15 minutach przykryłam wierzch
chlebka papierem
śniadaniowym, tak by się zanadto nie zarumienił.

Smacznego!♦♦♦Przy okazji pieczenia
chlebka postanowiłam wykonać test mydła Carex Kitchen. Jest to mydło antybakteryjne przeznaczone do stosowania w kuchni. Ma ono za zadanie, oprócz pozbywania się bakterii, neutralizację nieprzyjemnych zapachów z naszych rąk, które pozostają m.in. po przygotowaniu potraw z
czosnkiem,
cebulą, czy
rybami. Mydło jest przebadane dermatologicznie.

Jak widzicie po przepisie
czosnku w
chlebku jest co nie miara, więc wypróbowałam mydło. Jak się okazało znakomicie poradziło sobie z pozbyciem się zapachu
czosnku z dłoni, pozostawiając na nich przyjemny
cytrusowy zapach. Oprócz tego dobrze się pieni. Przyznam, że jest to fajny produkt, dla tych którzy nie lubią nieprzyjemnych zapachów na dłoniach i lubią mydła i żele antybakteryjne. Czy kupię je ponownie? Nie wiem, do żelu antybakteryjnego noszonego w torebce bardzo się przyzwyczaiłam, nie raz się przydał, a co do mydła do używania w kuchni, to zobaczymy czy będzie mi go brakować po opróżnieniu butelki :)