ßßß
 
            
         Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 4 łyżek mąki i 2 łyżeczek cukru. Zostawić na ok. 15-20 minut, aż drożdże podrosną.W tym czasie przesiać mąkę i utrzeć żółtka z cukrem. Z konfitury z płatków róży odciskamy na sitku nadmiar soku. Topimy margarynę.Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, spirytus, olejek, mleko (w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Jeśli ciasto jest luźne, to wyrabiamy przez chwilę podsypując mąką. Formować pączki poprzez wałkowanie ciasta na grubość 1cm, a następnie wykrawanie krążków foremką lub szklanką. Na środku każdego krążka kładziemy odsączoną konfiturę, zlepiamy ciasto tworząc lekko spłaszczoną kulkę. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia.Rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna garnka. Wrzucamy pączki na rozgrzany tłuszcz smażymy po obu stronach (na czas smażenia przykrywamy garnek pokrywką). Wykładamy pączki na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze.
Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 4 łyżek mąki i 2 łyżeczek cukru. Zostawić na ok. 15-20 minut, aż drożdże podrosną.W tym czasie przesiać mąkę i utrzeć żółtka z cukrem. Z konfitury z płatków róży odciskamy na sitku nadmiar soku. Topimy margarynę.Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, spirytus, olejek, mleko (w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Jeśli ciasto jest luźne, to wyrabiamy przez chwilę podsypując mąką. Formować pączki poprzez wałkowanie ciasta na grubość 1cm, a następnie wykrawanie krążków foremką lub szklanką. Na środku każdego krążka kładziemy odsączoną konfiturę, zlepiamy ciasto tworząc lekko spłaszczoną kulkę. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia.Rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna garnka. Wrzucamy pączki na rozgrzany tłuszcz smażymy po obu stronach (na czas smażenia przykrywamy garnek pokrywką). Wykładamy pączki na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze.