Wykonanie
Wieżyczki z
ciasta francuskiego to doskonały przepis na przekąskę na wieczór przy
piwie.
Ser,
szpinak i
orzechy to proste i smaczne połączenie, a wykorzystanie
ciasta francuskiego zaoszczędza nam czasu, który możemy poświęcić, np. na rozmowę ze znajomymi. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Wpis bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku./ok. 10szt; przepis własny/1 opakowanie
ciasta francuskiego1
jajko80 g
szpinaki - u mnie świeży; może być mrożony25 g
orzechów włoskichtarty
ser mozzarella (ok. 0,5 łyżeczki na jedną wieżyczkę)
olej do smażenia
sól,
pieprzszklanka i kieliszek do wycinania ciasta
Ciasto francuskie rozwijamy. Szklanką wycinamy z ciasta kółka. W połowie kółek wycinamy kieliszkiem (na środku) mniejszy otwór.Duże kółka bez otworu smarujemy rozmąconym
jajkiem i na każde nakładamy kółko z dziurką. Wierzch smarujemy
jajkiem.Wkładamy ciasto do nagrzanego do 210ºC i pieczemy ok. 7 minut.
Szpinak smażymy krótko na rozgrzanym
oleju (tak by liście zmiękły). Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy posiekane
orzechy.Gdy wieżyczki będą rumiane wykładamy z piekarnika. Do środka wkładamy
szpinak z
orzechami. Posypujemy startą
mozzarellą (ok. 0,5-1 łyżeczki na wieżyczkę). Podajemy najlepiej na ciepło.
Ciasto francuskie, które zostało nam z wycinania wieżyczek możemy posmarować
jajkiem i posypać np. ziarnami
sezamu, a następnie upiec. Jest to również smaczna przekąska.