ßßß Cookit - przepis na Szpinakowo-orzechowe wieżyczki

Szpinakowo-orzechowe wieżyczki

nazwa

Wykonanie

Wieżyczki z ciasta francuskiego to doskonały przepis na przekąskę na wieczór przy piwie. Ser, szpinak i orzechy to proste i smaczne połączenie, a wykorzystanie ciasta francuskiego zaoszczędza nam czasu, który możemy poświęcić, np. na rozmowę ze znajomymi. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Wpis bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku.
/ok. 10szt; przepis własny/
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
80 g szpinaki - u mnie świeży; może być mrożony
25 g orzechów włoskich
tarty ser mozzarella (ok. 0,5 łyżeczki na jedną wieżyczkę)
olej do smażenia
sól, pieprz
szklanka i kieliszek do wycinania ciasta
Ciasto francuskie rozwijamy. Szklanką wycinamy z ciasta kółka. W połowie kółek wycinamy kieliszkiem (na środku) mniejszy otwór.
Duże kółka bez otworu smarujemy rozmąconym jajkiem i na każde nakładamy kółko z dziurką. Wierzch smarujemy jajkiem.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 210ºC i pieczemy ok. 7 minut.
Szpinak smażymy krótko na rozgrzanym oleju (tak by liście zmiękły). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane orzechy.
Gdy wieżyczki będą rumiane wykładamy z piekarnika. Do środka wkładamy szpinak z orzechami. Posypujemy startą mozzarellą (ok. 0,5-1 łyżeczki na wieżyczkę). Podajemy najlepiej na ciepło.
Ciasto francuskie, które zostało nam z wycinania wieżyczek możemy posmarować jajkiem i posypać np. ziarnami sezamu, a następnie upiec. Jest to również smaczna przekąska.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/11/Szpinakowo-orzechowe-wiezyczki.html