Wykonanie
Nic tak nie smakuje, jak pasztet domowej roboty. Jest może trochę przy nim zachodu i pracy, ale każdy sobie w upieczeniu go na pewno poradzi :-)
Składniki:1,50 kg surowego
mięsa np.
łopatki1 kg
boczku świeżego70 dkg surowej
wątróbki3
cebule3
kajzerki4 ząbki
czosnku4 surowe
jajka2 rosołki5 listków laurowych15 kulek
ziela angielskiegoszczypta
oregano i
bazyliipieprz,
vegeta,
maggytłuszcz i
bułka tartaWykonanie:
Mięso i
boczek pokroić w kawałki i podsmażyć na tłuszczu, następnie podlać
wodą i dusić pod przykryciem. Dodać
cebulę przekrojoną na połówki,
czosnek, rosołki,
liść laurowy,
ziele angielskie. W osobnym garnku zagotować
wodę i wrzucić do niej
wątróbkę, chwile obgotować. Kiedy
mięso będzie już miękkie, wrzucić do sosu
kajzerki żeby w nim rozmokły.Następnie wszystko zmielić trzykrotnie w maszunce do
mięsa. Doprawić
vegetą,
pieprzem,
maggy i
ziołami do smaku. Dodać
jajka i wyrabić wszystko razem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą keksówki. Piec w temp. ok 200 st.C około półtorej godziny. Gotowe :-)