ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet

Domowy pasztet

nazwa

Wykonanie

Nic tak nie smakuje, jak pasztet domowej roboty. Jest może trochę przy nim zachodu i pracy, ale każdy sobie w upieczeniu go na pewno poradzi :-)
Składniki:
1,50 kg surowego mięsa np. łopatki
1 kg boczku świeżego
70 dkg surowej wątróbki
3 cebule
3 kajzerki
4 ząbki czosnku
4 surowe jajka
2 rosołki
5 listków laurowych
15 kulek ziela angielskiego
szczypta oregano i bazylii
pieprz, vegeta, maggy
tłuszcz i bułka tarta
Wykonanie:
Mięso i boczek pokroić w kawałki i podsmażyć na tłuszczu, następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem. Dodać cebulę przekrojoną na połówki, czosnek, rosołki, liść laurowy, ziele angielskie. W osobnym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej wątróbkę, chwile obgotować. Kiedy mięso będzie już miękkie, wrzucić do sosu kajzerki żeby w nim rozmokły.
Następnie wszystko zmielić trzykrotnie w maszunce do mięsa. Doprawić vegetą, pieprzem, maggy i ziołami do smaku. Dodać jajka i wyrabić wszystko razem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec w temp. ok 200 st.C około półtorej godziny. Gotowe :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/01/Domowy-pasztet.html