Wykonanie


Pierwszy raz
karkówkę tak przyrządzoną
jadłam w czasie mojej gościny w Irlandii. Przyrządziła ją Gosia, jeśli czyta mojego bloga to serdecznie ją pozdrawiam :-) Danie na pewno nie należy do niskokalorycznych, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, bo warto. Potrawa jest na prawdę smaczna i bardzo pożywna.Składniki:ok. 3/4 kg surowego karczku2 duże
cebuleketchupmajonezok. 150g
sera żółtegoprzyprawa Prymat do
karkówki lub własna kompozycja:
przyprawa gyrosvegetapieprzbazyliapaprykaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 - 1,5 cm i lekko sklepać tłuczkiem. A najlepiej jak posiadacie takim tłuczkiem z igłami ponakłuwać. Natrzeć każdy plaster
przyprawami i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Cebule obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na
mięsie. Następnie nałożyć warstwę
majonezu i
ketchupu. Wstawić do piekarnika w temp. 180 st. C na ok. 1 godz. Wyjąć posypać startym
żółtym serem i wstawić jeszcze na 15 minut, żeby
ser się rozpłynął.Podawać z ugotowanymi
ziemniakami lub
ryżem. Smacznego :-)
