ßßß

Wiadome jest, że por jest źródłem witamin, dlatego też takie danie na pewno jest dobrą alternatywą na jesienną porę, żeby wzmocnić nieco nasz organizm i nie dać się przeziębieniom :-)Przy tym danie jest na prawdę bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam je szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni...Składniki:1 op. dowolnego grubego makaronuok. 30 dag wędzonego boczku3 duże pory1/2 główki czosnku1 jajkonatka pietruszkioliwa z oliweksól, pieprzWykonanie:Na rozgrzanej oliwie na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek. Następnie przełożyć boczek na papierowy ręcznik, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Skropić oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć, dusić do miękkości ok. 20 minut. Przełożyć do miski, dodać natkę pietruszki, wbić jajko i zmiksować wszystko blenderem.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Zostawić ok. 1/3 szkl. wody spod makaronu.Pesto z pora przełożyć do rondla, dodać przesmażony boczek, makaron i pozostawioną wodę. Wszystko razem wymieszać.Podawać posypane natką pietruszki.Smacznego :-)