ßßß

Nie ma chyba osoby, która by nie jadła oponek :-) Są bardzo smaczne, a przepis jest dziecinnie prosty...Składniki:1/2 kg sera twarogowego tłustego1/2 kg mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonejcukier waniliowy2 żółtka i 1 całe jajkomały kubek kwaśnej śmietanyolej do smażeniacukier puder do posypaniaWykonanie:Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę i resztę składników. Zagnieść jednolite ciasto, po czym rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawać oponki. Smażyć w głębokim tłuszczu na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże zaraz po upieczeniu :-)Smacznego :-)