Wykonanie
Nie ma chyba osoby, która by nie jadła oponek :-) Są bardzo smaczne, a przepis jest dziecinnie prosty...Składniki:1/2 kg
sera twarogowego tłustego1/2 kg
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejcukier waniliowy2
żółtka i 1 całe
jajkomały kubek kwaśnej
śmietanyolej do smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do
ziemniaków. Następnie dodać
mąkę i resztę składników. Zagnieść jednolite ciasto, po czym rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawać oponki. Smażyć w głębokim tłuszczu na rozgrzanym
oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże zaraz po upieczeniu :-)Smacznego :-)