Wykonanie
Smakowita i rozgrzewająca zupa czosnkowa, idealna na zimowe dni :-)Składniki:2 duże
cebule8-10 ząbków
czosnku5 średnich
ziemniakówok. 30 dag
kiełbasy czosnkowej5 łyżek
oliwy z oliwek2 litry
wody2 rosołki3
liście laurowe1 łyżeczka
vegety2 łyżeczki
tymiankusól,
pieprztarty
ser żółty do posypaniaWykonanie:Na rozgrzanej
oliwie, na patelni zeszklić pokrojoną
cebulę razem z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać
wodą i zagotować razem z
liściem laurowym. następnie dodać
kiełbasę pokrojona w plasterki, rosołki i
vegetę. Kiedy
ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać przesmażoną
cebulę z
czosnkiem,
tymianek i zagotować. Na koniec doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przed podaniem posypać już na talerzu startym
żółtym serem.Uwaga: Zupę
czosnkową można również zabielić
śmietaną, nie umiem określić, który wariant jest smaczniejszy :-)Smacznego :-)