Wykonanie
Nie przepadam za
ogórkową, ale ze względu na resztę domowników czasami ją gotuję.

Składniki:2 litry
wywaru na kości (może być kość ze
schabu,
żeberko, skrzydełko z
kurczaka itp.)2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora5 średnich
ziemniaków30 dag
ogórków kiszonychśmietana do zaprawy
pieprz,
vegeta,
cukier (do smaku)1 kostka drobiowa KNORR

Wykonanie:Najpierw gotujemy w garnku
wywar na kości. Kiedy kość nam się już chwilę gotuje, dodajemy starte na grubym tarle warzywa (
marchew,
pietruszka,
seler),
por i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Wrzucamy
kostkę rosołową i wsypujemy trochę
vegety,
pieprzu i
cukru do smaku, i dalej gotujemy. W
między czasie ścieramy na grubym tarle
ogórki kiszone, a gdy zmiękna nam już
ziemniaki w zupie dorzucamy starte
ogórki do garnka. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy
śmietanę, wcześniej mieszając ją z odrobiną zupy, żeby nam się nie owarzyła i zagotowujemy.Taka zupa najlepiej smakuje po słodkim obżarstwie, tak jak dzisiaj przy Andrzejowych imieninach :-) po słodkim cieście zawsze mam ochotę na coś kwaśnego :-)...Życzę smacznego!A wszystkim Andrzejom z okazji ich imienin zdrowych i apetycznych dni.:-)