Wykonanie
Postanowiłam upiec pierniczki na spotkanie świąteczne w szkole
języka włoskiego "Parole Parole" . Zaczęłam od przygotowania
przyprawy korzennej. Oczywiście, jak zawsze, zrobiłam kompilację kilku przepisów znalezionych czy to w
sieci, czy w książkach.Do mojej mieszanki potrzebne są:2
owoce kardamonu,1 gwiazdka
anyżku,1 łyżeczka
kolorowego pieprzu,6 ziarenek
ziela angielskiego,1 łyżeczka
kolendry,1,5 łyżeczki
goździków,0,5
gałki muszkatołowej,4 łyżeczki
cynamonu,2 łyżeczki
imbiru.W moździerzu utarłam ziarenka z
owoców kardamonu, ziarenka z gwiazdki
anyżku,
pieprz,
ziele angielskie,
kolendrę i
goździki. Następnie dodałam startą
gałkę muszkatołową,
cynamon i
imbir.Wszystko wymieszałam i zamknęłam w szczelnym słoiczku. Wyszło ok. 40 g
przyprawy.