Wykonanie
Owczy ser, w odróżnieniu od
sera z
mleka krowiego, nie powoduje u mnie alergii pokarmowej, więc tak jak wyroby z
koziego mleka jest mile widziany na naszym
stole. Jednak nie jest to taki po prostu
ser wyjęty z pudełka i już.Mój ulubiony o
wczy ser bułgarski "Bałkanka" kroję w kostkę, wkładam do szklanej miseczki, dodaję do niego 3-4 ząbki
czosnku, posypuję
przyprawą do
fety (mieszanka
oregano,
pietruszki i
mięty przywieziona z Grecji), zalewam
oliwą, zamykam naczynie i odstawiam w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Po dwóch dniach
ser jest pyszny, nasycony
przyprawami, słonawy, lekko
czosnkowy i idealny do takiej sałatki, jaką zrobiłam dzisiaj, a do której potrzebne są:
garść
roszponki,kilka kostek
owczego sera przygotowanego jak opisałam powyżej,dwie łyżki
oliwy z
przyprawami, w której leżał i marynował się
owczy ser,filet wędzonego
pstrąga,kawałek
czerwonej papryki,kilka
pomidorków koktajlowych,kilka listków
bazylii,kawałek
czerwonej cebuli.Na talerz kładę
roszponkę, na nią pokrojonego w kostkę
pstrąga,
ser owczy,
paprykę pokrojoną w zapałki,
pomidorki przekrojone na pół, poszarpaną
bazylię,
cebulę pokrojoną w piórka. Całość polewam aromatyczną
oliwą z
ziołami, w której trzymam
ser owczy. I gotowe:-)Przepis bierze udział w akcji: