ßßß
200 g ryżu praboiled,450 g śliwek mrożonych bez pestek,2 jajka,250 g serka typu mascarpone,1 łyżka cukru z wanilią,1 łyżka cynamonu,3 łyżki miodu np. lipowego,trochę płatków migdałów i orzechów włoskich.Śliwki rozmrażam. W ybieram te z Hortexu, bo zazwyczaj są dorodne, zatem pewnie zachowały swoje właściwości odżywcze :-)Ryż gotuję (ok. 15 minut). Jajka ubijam z cukrem z wanilią i z serkiem mascarpone.Na dnie blaszki kładę warstwę ugotowanego ryżu, na której układam rzędami połówki śliwek, które polewam miodem i posypuję cynamonem. Całość polewam mieszanką jajek i serka. Na wierzch rzucam tu i tam płatki migdałów i kawałki orzechów włoskich.Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Pod koniec, na ok. 5 minut, włączam termoobieg, żeby wierzch się trochę podpiekł.Podaję z serkiem waniliowym.Dzisiaj doszliśmy do wniosku, że na zimno zapiekanka smakuje nawet lepiej od takiej świeżo wyjętej z piekarnika.