Wykonanie
Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to ryżowa zapiekanka ze
śliwkami jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

200 g
ryżu praboiled,450 g
śliwek mrożonych bez pestek,2
jajka,250 g
serka typu
mascarpone,1 łyżka
cukru z
wanilią,1 łyżka
cynamonu,3 łyżki
miodu np. lipowego,trochę
płatków migdałów i
orzechów włoskich.
Śliwki rozmrażam. W ybieram te z Hortexu, bo zazwyczaj są dorodne, zatem pewnie zachowały swoje właściwości odżywcze :-)
Ryż gotuję (ok. 15 minut).
Jajka ubijam z
cukrem z
wanilią i z
serkiem mascarpone.Na dnie blaszki kładę warstwę ugotowanego
ryżu, na której układam
rzędami połówki
śliwek, które polewam
miodem i posypuję
cynamonem. Całość polewam mieszanką
jajek i
serka. Na wierzch rzucam tu i tam
płatki migdałów i kawałki
orzechów włoskich.Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Pod koniec, na ok. 5 minut, włączam termoobieg, żeby wierzch się trochę podpiekł.Podaję z
serkiem waniliowym.Dzisiaj doszliśmy do wniosku, że na zimno zapiekanka smakuje nawet lepiej od takiej świeżo wyjętej z piekarnika.