Wykonanie
Kurczak w
kiszonej kapuście (2 porcje)(P,PW Dukan i bez Dukana)

500 g
kiszonej kapusty2
udka kurczaka lub 4 górne części udek
przyprawa do kurczaka - dowolna, ulubiona
sól lub Delikat uniwersalny
pieprz2
liście laurowe5 ziaren jałowca1 łyżeczka
majeranku ( + ew. 1/2 łyżeczki cząbru)
Kapustę pokroić , dodac
sól,
pieprz,
jałowiec,
majeranek i
liście laurowe. Wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać 1/4 szkl.
wody. Z udek zdjąć skórę (w P i PW) ,
mięso przyprawić , położyć na
kapuście. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika , nagrzanego do 180 st. (termoobieg) na 20 min. Po tym czasie odkryć naczynie i piec 20 min. bez przykrycia , a następnie odwrócić udka na drugą stronę,żeby się ładnie zrumieniły i piec jeszcze 20 min. (łączny czas pieczenia - 60 min.). W P jeść samo
mięso np. z
sosem tatarskim bez
majonezu i
jogurtem 0% zamiast
śmietany (SŁONE DODATKI) lub z konserwowymi
ogórkami i kilkoma marynowanymi
pieczarkami.

W PW można zjeść
kapustę i
mięso. W fazie III i IV i bez diety -
mięso,
kapustę i np. pieczone
ziemniaki .