Wykonanie

1
bakłażan4 łyżki gęstego
jogurtu greckiego1
jajko1 szkl.
bułki tartej1/4 łyżeczki mielonego
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki ,
piri-
piri lub
chili lub inna ulubiona
mieszanka przypraw i
ziółszczypta
soli1 łyżka
oleju lub
oliwy do posmarowania blachy
Bakłażana pokroić na kawałki wielkości dużych ziemniaczanych frytek, posolić i zostawić w durszlaku na 30 min. , żeby puścił sok. Opłukać i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować
olejem . Piekarnik rozgrzać do 200 st. z termoobiegiem lub 210 bez termoobiegu W miseczce roztrzepać
jajko, dodać
jogurt i
przyprawy (
soli tylko szczyptę, bo
bakłażan jest słony) i dokładnie wymieszać . Na duży talerz wysypać
tartą bułkę. Kawałki
bakłażana zanurzać w
jogurcie z
przyprawami, a następnie panierować w
tartej bułce. Frytki
bakłażanowe układać obok siebie na blaszce.

Piec w rozgrzanym piekarniku 15 min, aż będą złociste . Odwrócić, , piec jeszcze ok. 10 min.,żeby podpiekły się z drugiej strony. Podawać gorące z
sosem tzatziki - przepis tutaj Przepis znalazłam tutaj