ßßß Cookit - przepis na Chrupiące pikantne nugetsy

Chrupiące pikantne nugetsy

nazwa

Wykonanie

Mój synek bardzo lubi nugetsy, choć robię je stosunkowo rzadko, bo nie przepadam za daniami smażonymi. Te mięsne kąski są nie tylko świetne jako danie obiadowe, ale także doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy kinderbalu. W tych nugetsach ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa, najlepsze jest, kiedy poleży w marynacie przez całą noc. Ja podaje je z żurawiną ze słoika, ale można serwować je z pikantnym sosem salsa lub po prostu solo.
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo zmielone chili w płatkach lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
olej do smażenia
Mięso pokroić na długie paski. Przełożyć do miski, zalać oliwą i dodać wszystkie przyprawy, oprócz słodkiej papryki. Mięso dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki (lub przynajmniej na kilka godzin). Płatki kukurydziane rozgnieść w woreczku za pomocą wałka. Wysypać do miski i dodać bułkę tartą, dodać paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać. Dodać do niego mięso i odstawić na około 30 minut. Paski mięsa panierować w płatkach z bułką i smażyć z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/07/chrupiace-pikantne-nugetsy.html