ßßß Cookit - przepis na BIGOS

BIGOS

nazwa

Wykonanie

Bigos świąteczny wg. Lilusi
2-3 kg kiszonej kapusty
1/2 kg boczku wędzonego
2 kg mięsa wieprzowego mieszanego( boczek, łopatka, karkówka,szynka)
1 kg dobrej kiełbasy
2-3 duże cebule
3 liście laurowe
1 - 2 szkl. bulionu
1/2 kg pieczarek
sól, pieprz mielony i ziarnisty
Mięso posypać pieprzem i solą lub Delikatem uniwersalnym ( nie za dużo, sos sojowy jest słony ), dodać 2 łyżki sosu sojowego i olej , wymieszać i zostawic mięso w przykrytym naczyniu w lodówce na noc. Następnego dnia posiekać cebule niezbyt drobno, pieczarki pokroić na plastry Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju , zmniejszyć ogień , dodać cebulę i ją zeszklić. Pieczarki osobno usmażyć na złoto. Mięso, cebulę i pieczarki włożyć do naczynia żaroodpornego , dodać liść laurowy i odrobinę bulionu. Przykryć i dusić do miękkości ( najlepiej w piekarniku w 180 st)
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku ( sok zostawić , żeby ew. dodać później), przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować . Kapustę , boczek wędzony , liście laurowe i 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu włożyć do garnka , dodać bulion,przykryć i dusić na wolnym ogniu. Kapustę można też udusić w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku ( 180 st. ok. 1 godz) . Upieczone mięso i boczek z kapusty wystudzić i pokroić na duże kawałki. Kiełbasę pokroić na grube plastry. Do kapusty dodać mięso , sos z pieczarkami i kiełbasę ,delikatnie wymieszać , gotować razem, mieszając od czasu do czasu . Do bigosu można dodać łyżkę
przecieru pomidorowego, ale to nie jest konieczne .
Następnego dnia bigos znowu przegotować., najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2011/10/BIGOS.html