Wykonanie
Bigos świąteczny wg. Lilusi

2-3 kg
kiszonej kapusty1/2 kg
boczku wędzonego2 kg
mięsa wieprzowego mieszanego(
boczek,
łopatka,
karkówka,
szynka)1 kg dobrej
kiełbasy2-3 duże
cebule3
liście laurowe1 - 2 szkl.
bulionu1/2 kg
pieczareksól,
pieprz mielony i ziarnisty
Mięso posypać
pieprzem i
solą lub Delikatem uniwersalnym ( nie za dużo,
sos sojowy jest słony ), dodać 2 łyżki
sosu sojowego i
olej , wymieszać i zostawic
mięso w przykrytym naczyniu w lodówce na noc. Następnego dnia posiekać
cebule niezbyt drobno,
pieczarki pokroić na plastry
Mięso obsmażyć na rozgrzanym
oleju , zmniejszyć ogień , dodać
cebulę i ją zeszklić.
Pieczarki osobno usmażyć na złoto.
Mięso,
cebulę i
pieczarki włożyć do naczynia żaroodpornego , dodać
liść laurowy i odrobinę
bulionu. Przykryć i dusić do miękkości ( najlepiej w piekarniku w 180 st)
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku ( sok zostawić , żeby ew. dodać później), przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować .
Kapustę ,
boczek wędzony ,
liście laurowe i 1/2 łyżeczki ziarnistego
pieprzu włożyć do garnka , dodać
bulion,przykryć i dusić na wolnym ogniu.
Kapustę można też udusić w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku ( 180 st. ok. 1 godz) . Upieczone
mięso i
boczek z
kapusty wystudzić i pokroić na duże kawałki.
Kiełbasę pokroić na grube plastry. Do
kapusty dodać
mięso , sos z
pieczarkami i
kiełbasę ,delikatnie wymieszać , gotować razem, mieszając od czasu do czasu . Do bigosu można dodać łyżkę
przecieru pomidorowego, ale to nie jest konieczne .Następnego dnia bigos znowu przegotować., najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.